torstai 17. syyskuuta 2015

Suoraan koulutuksesta

Kesälomilta on palattu ja sairaslomakin melkein pidetty. Yleinen keskustelu saattohoidosta on vaimennut vähän, elokuussa oli pari artikkelia Yle:n uutisissa, mutta nyt pakolais- ja budjettiasiat ovat vieneet median huomion.
Yle oli haastatellut lääkäriä 19.8. - jutussa mainittu lääkäri on todennäköisesti väärin kirjoitettu nimeltään, Eero Huovinen on piispa. Jutun saattohoidon tilasta voi lukea tästä . Toinen artikkeli Yle:n uutisissa oli muutama päivä myöhemmin 23.8. ja se käsitteli vanhusten kuolemanpelkoa .
Tuonen Tupaa pidettiin taas viime lauantaina ja nämä asiat tulivat eri yhteyksissä esille. Puhuttiin itsemurhista, niihin liittyvästä häpeästä ja tietysti itsemurhasta keskustelun siirtyminen eutanasiaan ja aborttiin oli odotettavissa. Siinä yhteydessä tietysti keskustelun aiheeksi nousi kuolemanpelko ja mistä se tulee. Monen kuolemanpelon syynä kuuluu olevan lähinnä aika juuri ennen kuolemaa, kivut ja omaisten pärjääminen.
Tänään sain kuulla kivunhoidon tilanteesta saattohoidossa tällä hetkellä Suomessa. Valitettavasti on todettava, että kivun pelkääminen saattohoidossa/ennen kuolemaa voi olla aiheellinen pelko. Olemme kivunhoidossa Euroopan pohjasakkaa vieläkin. Opimme myös lääkkeettömästä kivunhoidosta ja tietoisuustaidoista kivunhoidon näkökulmasta.
Miksi sitten pitäisi saada kivunhoito kuntoon - tilastojen kaunistukseksi? Vastaus luultavasti löytyy meistä jokaisesta itsestämme. Jos mietimme omaa kuolemaamme, tämä nimenomainen asia on varmaan omassakin mielessä. Hoitohenkilökunnan ja omaisten tulee myös tietää, että muihinkin sairauksiin kuin syöpään liittyy kipua (COPD, sydän-ja verisuonisairaudet, munuaisten ja muiden sisäelinten sairaudet, jne.) Kolmanneksi, saattohoitoon liittyvät valitukset Valviran tilastoissa ovat enimmäkseen koskien puutteellista kivunhoitoa.
Ensi viikolla on Finlandia-talolla saattohoito-tapahtuma ja sieltä saamme taas lisää tietoa levitettäväksi. Alueseminaarit alkavat tänä syksynä kolmella tilaisuudella Rovaniemellä, Oulussa ja Kuopiossa ja jatkuvat ensi vuonna vielä viidellä paikkakunnalla. Alueseminaarit - linkissä päivämääriä ja ilmottautumislinkit.
Tuonen Tupaa jatketaan Lappeenrannassa, Kouvolan tilaisuudet ovat Muuttolintukahvien nimellä. Kootaan ihmiset yhteen kahvikupposen ääreen ja puhutaan kuolemasta - hyvästä ja pahasta. Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto pohdiskeli pari päivää sitten blogissaan hyvää kuolemaa erittäin taitavasti.
Näissä mietteissä tänään
Kirsti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti